Historia och vision

Under våren 2011 flyttade butiken till sin nuvarande adress på Norrlandsgatan 20 efter att ha varit i ca 70 år på Sveavägen 44. Flytten blev till samma kvarter där allt en gång startade. 1899 bestämde sig Lilli Zickerman att starta Föreningen för Svensk Hemslöjd och samma år öppnade de butiken Svensk Hemslöjd på Lästmakargatan, i just samma kvarter där vi finns idag. Butiken blev en succé och snart fick man byta till större lokaler på Biblioteksgatan och sen till riktigt stora lokaler på Norrmalmstorg. Lilli Zickermans grundidé var att samla slöjd och hantverk från hela Sverige. Svensk Hemslöjd hade också en stor egen produktion av möbler och hemtextil.

Idag har vi samma vision: att det ska finnas slöjd från hela Sverige i vår butik. Att vi ska samla de bästa slöjdarna och sälja deras finaste hantverk på bästa adress i centrala Stockholm. Butiken dignar av fin slöjd men även saker gjorda av små industrier som verkar i Sverige, som till exempel Växbo Lin och Klässbols Linneväveri. Att blanda konstnärliga slöjdföremål till praktiska bruksföremål gjorda förhand, i småskalighet och av naturmaterial är det vi brinner för.

I vår webbutik har vi bara en bråkdel av allt vi har i butiken, vissa föremål är så unika och andra är så sköra eller stora att skicka så de finns bara i vår fina butik på Norrlandsgatan 20.

Trävaror i butiken

Svepfat, knäckebrödskrin och skärbrädor i linoljad björk som bara blir finare när det används. Även mer rikt dekorerade föremål förekommer som ölgäss från Jacob Baumann till målade tråg och svep av Göran Bäckman men även krympburkar från Sofie Karlsson och Elias Elmström.

Skulptur av Maria Högberg

Figurativ och dekorerad slöjd

Vi har också lite mer modern figurativ och dekorerad slöjd i butiken, såsom Maria Högbergs täljda figurer som är dekorerade med allt från tennkoppar som hattar och tidningspappersbollar till porslinsfigurer. Men även broderade alster av Karin Derland som använder band, pärlor och applikationer för att göra smycken, börser och kuddar allt i en mix av kurbits till indiskt.